Lady Wiadomości branżowe

Komentarz: Zdrowy prezent na Dzień Babci i Dziadka!

Niezwykle ciepło i z sentymentem wspominamy kuchnię naszych babć. Ze względu na długi czas przygotowywania, sami zazwyczaj nie mamy za wiele okazji, by odtworzyć ulubione posiłki z naszego dzieciństwa. Dzień Babci i Dziadka to doskonały moment, by na chwilę odwrócić role i zaprosić naszych seniorów na smaczne i zdrowe jedzenie przygotowane specjalnie dla nich z okazji ich święta.

Pamiętajmy jednak, że nasi dziadkowie to w przeważającej mierze smakosze tradycyjnych dań i potrawy kuchni tajskiej czy molekularnej mogą im nie przypaść do gustu. Co więc możemy zaserwować naszym seniorom, by posiłek był nie tylko smaczny, ale przede wszystkim dla nich zdrowy? – mówi Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia z Nestlé Polska S.A.


…by zaostrzyć apetyt PRZYSTAWKA

Nieodzownym elementem każdego wykwintnego dania jest zimna lub ciepła przystawka. Im bardziej wyszukana, tym skuteczniej pobudzi apetyt! Warto podać Babciom i Dziadkom zakąskę rybną. Niekoniecznie muszą to być ruloniki z wędzonego łososia – ze względu na niejednorodną, trudną do przegryzienia konsystencję ryby – ale pasta z makreli czy tradycyjny śledź z cebulką na pewno ucieszą ich podniebienie.

Ważne: Ryby morskie to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają serce i zapobiegają miażdżycy. Osoby w jesieni życia powinny spożywać ryby morskie przynajmniej trzy razy w tygodniu. Dodatkowo, zawarty w nich jod sprzyja prawidłowej pracy tarczycy i wspomaga odporność.

PIERWSZE DANIE

Na pierwsze danie warto zaserwować Babciom i Dziadkom delikatną, warzywną zupę krem np. z selerów, dyni czy brokułów. Jest pożywna, łatwa w przygotowaniu, a jej lekka konsystencja przypadnie do gustu naszym seniorom. Warzywa podane w takiej formie są nie tylko smaczne, ale również lekkostrawne, a jednocześnie dostarczają większości potrzebnych składników odżywczych, w tym prowitaminy A i błonnika.

Ważne: Osoby starsze niejednokrotnie wykluczają ze swojej diety warzywa i owoce ze względu na problemy z ich trawieniem czy też gryzieniem. Tymczasem zamiast je eliminować warto podać je w odpowiedniej formie. Są cennym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienia i przyspiesza perystaltykę jelit. To bardzo ważne, ponieważ wraz z wiekiem metabolizm ulega spowolnieniu, a prawidłowe trawienie ma przecież istotny wpływ na dobre samopoczucie każdego dnia.

A na DRUGIE..

Tradycji nigdy za wiele! Na drugie danie nie bójmy się zatem podać ziemniaków.

Ważne: Ziemniaki to najcenniejsze w naszej diecie źródło witaminy C, która wspomaga naturalną odporność. Warto o nią zadbać u naszych dziadków, gdyż – zwłaszcza w okresie zimowym – są oni szczególnie podatni na infekcje. A te w starszym wieku mogą być wyjątkowo dokuczliwe. Skutki ich niedoleczonej grypy czy anginy przypominają o sobie znacznie dłużej niż ma to miejsce u osób młodszych. Dodatkowo, ziemniaki to olbrzymie bogactwo potasu. Pierwiastek ten jest niezbędny w prawidłowej pracy serca oraz zapobiega nocnym skurczom, na które często cierpią osoby starsze. Jednym z kluczowych powodów niedoboru tego ważnego składnika mineralnego w diecie seniorów jest nadużywanie soli, która przyspiesza wydalanie potasu z organizmu.

W duecie z ziemniakami najlepszy będzie kawałek duszonego mięsa wołowego. Bitki wołowe są delikatne w smaku. Uduszone stanowią danie znacznie zdrowsze niż tradycyjnie smażony kotlet.

Ważne: Im bardziej czerwone mięso, tym większa w nim zawartość łatwo przyswajalnego żelaza. To ważny składnik w codziennym odżywianiu seniorów. Wielu z nich – ze względu na dość monotonną i ograniczoną dietę – cierpi na niedobór tego pierwiastka, co objawia się anemią, apatią, osłabieniem, ciągłym uczuciem zmęczenia, bladą cerą i zwiększoną podatnością na infekcje. By jednak zawarte w mięsie żelazo zostało skutecznie przyswojone przez organizm potrzebuje „towarzystwa” witaminy C. Choć jej dobrym źródłem jest w okresie zimy kapusta kwaszona, to pamiętajmy, że żołądki osób starszych są szczególnie wrażliwe na potrawy ciężkostrawne. Z duszonym mięsem doskonale komponuje się natomiast jarzynka z gotowanych buraków. To niezwykle delikatne w smaku warzywo oprócz dużej zawartości witaminy C i kwasu foliowego ma silne właściwości odkwaszające. Warto o tym pamiętać zwłaszcza, jeśli w codziennej diecie dziadków przeważają produkty pochodzenia zwierzęcego typu mięso i nabiał, a brakuje wyrobów zbożowych, warzyw i owoców.

…i małe co nieco na DESER

Nie ma obiadu bez deseru! Jednak w zastępstwie wysokokalorycznej melby warto przygotować dla dziadków ciasto orzechowe na bazie zmielonych orzechów włoskich i migdałów. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe oraz witamina E poprawią sprawność umysłową zapobiegając demencji starczej. Jeśli więc po takim deserze nabierzemy ochoty na grę w szachy lub scrabble nie zdziwmy się, że przegramy z kretesem, a nasz dziadek rozłoży nas na łopatki swoim refleksem i logicznym myśleniem.

Do ciasta oczywiście aromatyczna kawa lub herbata według upodobań seniora. No i nie zapomnijmy wyjąć z szafki wiśniowej naleweczki. To łagodzi obyczaje, zmniejsza pokoleniowy dystans i przyspiesza trawienie. W tym wyjątkowym dniu podarujmy jednak naszym dziadkom przede wszystkim to, co najcenniejsze, czyli serce do jedzenia.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy