Kuchnia

Czekolada w kuchni

Czekolada ma dwoistą naturę. Z jednej strony straszy dużą liczbą kalorii, z drugiej zaś działa pobudzająco i poprawia nastrój. Z okazji jej święta, przypadającego na

Czekolada ma dwoistą naturę. Z jednej strony straszy dużą liczbą kalorii, z drugiej zaś działa pobudzająco i poprawia nastrój. Z okazji jej święta, przypadającego na 12 kwietnia, kulinarni eksperci marki Knorr zdradzą, jak nietypowo wykorzystać smak czekolady. Wbrew pozorom nie będzie tu mowy o deserach…

Słodka tradycja

Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów.

Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami.

Czekolada w naszych kuchniach

Słodki przysmak powstaje w momencie zmieszania miazgi kakaowej z tłuszczem kakaowca, substancjami słodzącymi i dodatkami w postaci orzechów, migdałów, rodzynek i suszonych owoców. Proces ten nosi nazwę konszowania. Następnie miazga kakaowa jest temperowana, czyli schładzana ” nadaje jej się wtedy postać twardej masy, jaką znamy w tabliczkach. Często też smak czekolady wzbogacany jest przez dodanie wanilii czy niektórych przypraw korzennych, a nawet galaretek owocowych.

Do jakich dań czekolada nadaje się najbardziej?

– Przede wszystkim czekolada jest wykorzystywana w cukiernictwie przy wyrobie wszelkich deserów. Możemy z niej robić ciasta, musy czy chociażby lody. Jest też niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji słodkich wyrobów. Ale pewnie niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że gorzka czekolada w postaci gęstego sosu może również pasować do różnego rodzajów mięs: wieprzowiny czy drobiu – ” opowiada Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr.

Wykorzystajmy więc czekoladę w niecodzienny sposób. Wyrazisty sos z pikantną nutą wzmocni smak delikatnego, białego mięsa indyka. Chrupiąca panierka i rozpływające się nadzienie kotlecików z indyka, maczane w czekoladowym sosie z pewnością doda wigoru nawet największym leniuchom!

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym

Danie łatwe w przygotowaniu

Czas przygotowania: 40 minut

Kuchnia teksańska ” USA

Danie dla 4 osób

Składniki:

* pierś z indyka ” 400 gramów
* Fix Nuggetsy z kurczaka Knorr ” 1 opakowanie
* suszone śliwki ” 8 sztuk
* ser camembert ” 200 gramów
* sok pomarańczowy ” 3 łyżki
* gorzka czekolada ” 10 gramów
* ketchup Ognisty Hellmann’s ” 5 łyżek
* olej słonecznikowy ” 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

1. Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.
2. Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.
3. Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij. W środek włóż kawałek sera, dodaj jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.
4. Mięso panieruj w Fix Nuggetsy z kurczaka Knorr według wskazówek z opakowania. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.
5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy połącz z ketchupem, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, a następnie sos z opakowania Fix Knorr.
6. Kotleciki podawaj z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.

Zapraszamy na nasz pełny kulinarnych inspiracji fan page – Co dziś na obiad – (http://www.facebook.com/CoDzisNaObiad) oraz stronę www.knorr.pl Wolisz przepisy w formie wideo? Sprawdź również kanał – Co dziś na obiad – na YouTube (http://www.youtube.com/codzisnaobiad)!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy