Dom Święta

Baby wielkanocne, serniki i inne wielkanonce smakołyki

Wielkanocne słodkości Kiedy wyobrażamy sobie stół wielkanocny, w pierwszej chwili przychodzą nam na myśl żurki, jajka, szynki i biała kiełbasa. Tymczasem z powodzeniem możemy zaryzykować

Wielkanocne słodkości

Kiedy wyobrażamy sobie stół wielkanocny, w pierwszej chwili przychodzą nam na
myśl żurki, jajka, szynki i biała kiełbasa. Tymczasem z powodzeniem możemy
zaryzykować twierdzenie, że Święta Wielkiej Nocy są jednymi z najsłodszych w naszej
kulturze.

Po pierwsze baba: nie ma na nią jednego przepisu. Baby wielkanocne pieczone były
od zawsze w każdej części Polski; niegdyś przygotowania do ich wypieku rozpoczynano tuż po
Niedzieli Palmowej. Babka była nie tylko sztandarową potrawą na każdym polskim stole
wielkanocnym, ale także dowodem umiejętności kulinarnych gospodyni. Powinna być zawsze
pulchna i lekka; w dawnej Polsce nie było to jednak takie proste, ponieważ do wypieku
tradycyjnej baby zużywano nawet do 80 jaj! Najpopularniejsze do tej pory są baby piaskowe,
drożdżowe, polane lukrem lub wysadzane bakaliami.
Podobnie kilka dni przed Świętami rozpoczyna się tworzenie tradycyjnych mazurków,
czyli wypieków na kruchym lub półkruchym cieście, które przyozdabiane są wedle uznania –
bakaliami, słodkimi masami, lukrem czy owocami. Wzory najczęściej nawiązują do tradycji
wielkanocnych – są to obrazy zajączków, pisanek, baranków itp.

Żaden stół wielkanocny nie obejdzie się również bez tradycyjnego sernika. Dziś
zdawać by się mogło, że ciasto to jest tradycyjnym polskim wypiekiem, jednak początki tego
serowego przysmaku sięgają 3 tysięcy lat wstecz. Na stoły polskie natomiast serniki
sprowadził król Jan III Sobieski. Obecnie wypiek ten, w zależności od regionu, posiada
charakterystyczną cechę. Małopolskim ,,udoskonaleniem” sernika na przykład jest ,,kratka”
na wierzchu wypieku, tworzona z wałeczków kruchego ciasta. Zapewne jednak każda z pań
domu ma swój własny przepis na idealny sernik: na zimno lub z galaretką, z owocami,
kokosem, kakao…
Wraz z ekspansją zachodniej kultury, do Polski przywędrowała też czekolada, która już
na stałe wpisała się w wielkanocne tradycje. Czekoladowe jajka czy zajączki stały się
obowiązkowym ,,wyposażeniem” każdego koszyczka. Czekolada bowiem zaczęła oznaczać
dobrobyt i powodzenie; stała się symbolem szczęścia i dostatku, poza tym jest lubiana przez
najmłodszych. Już na miesiąc przed Wielkanocą producenci słodyczy oferują nam niezliczone
wzory świątecznych produktów, którymi z powodzeniem ozdobić możemy świąteczny stół, jak
i obdarować najmłodszych. Ciekawym pomysłem jest nowa propozycja polskiej marki z
Brzegu – Odry, czyli połączenie tradycyjnego jajka wielkanocnego z fantazyjnym nadzieniem
w formie owocowych galaretek. W owalnym, dekoracyjnym opakowaniu w formie
tradycyjnej pisanki znajdziemy Galaretki Opolanki o smakach: malinowym, pomarańczowym
i cytrynowym. Ozdobą na każdy stół może też być sympatyczny zajączek Odry, w którym
znaleźć możemy dwuwarstwowe cukierki. Podczas świątecznego śniadania będzie świetną
dekoracją, a po posiłku- słodkim deserem.
Święta Wielkanocne to czas szczęścia i radości, także dla naszych podniebień. W te
wyjątkowe dni zapomnijmy więc o wszystkich dietach i cieszmy się słodkimi chwilami
spędzonymi z rodziną i najbliższymi – w końcu czekaliśmy na nie już od grudnia.

A to już wiesz?  Przygotowania do Wielkanocy nie muszą być wcale stresujące

hastagi na stronie:

#zając wielkanocny

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy